Keyboard-Komputer-Anda,-Ini-Rahasianya

Perhatikan papan kekunci keyboard komputer anda. Lihat pada kekunci F dan J.  Kenapa hanya dua yang terkunci dan mempunyai garisan kecil dan tidak pada yang lain. Mengapa begitu.? Simak yuk penjelasannya dari kami dibawah ini.

Ini Sejarah Keyboard Komputer Anda Perlu Ketahui

Keyboard-Komputer-Anda,-Ini-Rahasianya-3

Pada tahun 2002, June E Botich dari Naples Italia. Telah memfailkan paten garisan kecil di atas kekunci F dan J di papan kekunci. Dia bertujuan untuk membantu kepantasan menaip di keyboard komputer anda. Sejak saat itu, teknik menaip pantas atau trengkas telah menjadi standard hampir di semua keyboard komputer di dunia.

Sejarahnya bermula pada tahun 188 apabila Frank Edward McGurrin menemukan keadeha untuk menaip mesin taip tradisional yang dikenal sebagai touch typing. Sebelum muncul komputer, papan taip laa digunakan dan susunan papan kekuncinya hampir sa,a dengan susunan papan kekunci komputer modern.

Touch typing mempunyai susunan huruf dan simbol yang perlu dihafal oleh tukang taip untuk menaip dengan pantas. Di Barisan tengah papan kekunci, terdapat huruf-huruf yang membolehkan tukang taip mengingat. Dimana untuk meningkatkan daya ingatan dan mengelakan kesilapan, lantas satu tanda diletakan pada huruf F dan J saja terutama untuk keyboard komputer anda.

Dengan itu, garisan kecil yang menonjol membantu para tulag taip mesin taip touch typing mengingati kekunci di papan kekunci tanpa perlu melihat kedudukannya.

Penjelasan F dan J dipatenkan pada Keyboard Komputer anda

Keyboard-Komputer-Anda,-Ini-Rahasianya-1

Dalam pelajaran trengkas, jari telunjuk kiri diletakan pada hurfu F dikuti jari tengah di huruf D, jari manis di huruf S dan kelinking pada huruf A. Di bahagian kanan telunjuk kanan di huruf J, jari tengah di K, jari manis di I dan kelingking kanan di tanda.

Dimana dengan mengingat kedudukan ini, maka sangatlah jelas tukang taip akan dapat merasakan jarinya diletakan di tempat yang betul. Ini sebab utama garisan kecil di kekunci F dan J di patenkan pada keyboard komputer anda dari mulai berbagai seri dari jaman dulu hingga saat ini. Semoga bermanfaat yang penjalasannya dari kami.

 

By Karen